Santino89 2011.10.01. 18:28

Baljós árnyak

Emlékszem mekkora reklámkampány övezte a legújabb Star Wars mozi bemutatóját. Minden létező csatornából a Phantom Menace ömlött ránk, a nagyobb eladási számok miatt minden valamirevaló újság a címlapjára tette, már fél évvel a bemutató előtt, csak mert volt benne egy vagy két oldalas cikk a filmről. Az emberek csak azért jegyet vettek egy filmre, hogy láthassák a két perces előzetest. Akkora tömeghisztéria és hype lenge körbe a produkciót, amilyet talán azóta sem láthattunk. Én tíz éves voltam a bemutató idején, amikor anyukám elvitt engem, és a húgomat a Lurdy Házba, így igazi multiplexben láthattam életem első Star Wars filmjét moziban. Kár is lenne titkolni, egy tíz éves gyerek számára ez a film maga volt a tökéletes szórakozás, sőt talán még több is annál. Korosztályomban sokan a mai napig szeretik nosztalgiából a Baljós árnyakat, pedig ebből a filmből nagyon könnyű kinőni.
Van, aki szerint a felfokozott várakozások miatt volt sokaknak akkora csalódás a Phantom Menace, de ha Lucas csak korrektül végigvitte volna a saját koncepcióját, hűen a saját legendájához, és nem pedig a játékfigurákat, a videojátékokat és a Burger King menüket jelképező hatalmas dollárkötegeket látta volna a szeme előtt, szerintem még gigantikusabb siker lehetett volna. Lucas azonban megbocsájthatatlan hibákat vétett folyamatosan.
 
Először is: miért ennyire gyerekes a film? Mert ez nem családoknak szól, hanem kifejezetten gyerekeknek. Az első trilógia nem gyerekeknek szólt, hanem sokkal inkább kamaszoknak, hisz bolygók robbantak fel benne, fontos szereplők haláloztak el, és még sorolhatnám. Ettől persze még imádták a gyerekek is. A különbség az, hogy a régi trilógiát 8 évesen is ugyanúgy szerettem, mint ma, az új trilógia egyes részei pedig csak épp abban a pillanatban voltak szórakoztatóak, amikor először láttam őket. Lucas valamiért azzal sem számolt, hogy filmjének rajongói időközben felnőttek már, és nem egy gyerekmozira vágynak, hanem az eredeti szellemiség megidézésére. Ha pedig gyerekeknek szánt moziról van szó, akkor mi ez az ókori Rómára hajazó gagyi politizálás, mindenféle szakszavakkal? Kiskoromban ne értettem, ma meg már látom, hogy nincs is mit érteni ezen. Ráadásul nagyon nem egységes az új trilógia, mert míg az első részben bohóckodásokat, meg gyerekes beszólásokat hallgathatunk, addig a harmadik részben a főhős már gyerekeket mészárol. Lucas egész koncepciója alapból rossz volt, mert túl messziről indította az első részt. Anakinnak nem kellett volna kisgyereknek lennie, senki sem kíváncsi Darth Vaderre, amikor kissrác volt, pláne akkor nem, ha ilyen idegesítő kissrác. Jake Lloyd cuki pofija mögött nem lehet látni semmit, se az Erőt, se a tehetséget csak egy helyes sztárgyereket, aki igazán játszani sem tud. Nagyon idegesítő megnyilvánulások sorozatát kell elviselnünk tőle, emellett pedig rengeteg logikátlanság is fűződik hozzá. A jedi mester valószínű, hogy pont egy ismeretlen rabszolgagyerekre bízza az egész Naboo bolygó és küldetésének sorsát, majd pont ő lesz az, aki „véletlenül” szétlövi az egész droidvezérlő hajót, miközben a tapasztalt pilóták egyike sem jut még csak a közelébe se. Egyébként is hemzseg a Baljós árnyak sztorija (amellett, hogy alapból gyenge a forgatókönyv, helyenként unalmas a cselekmény, és rémesek a dialógusok) a logikai bakiktól. Például Anakin miért pont 6 millió nyelven beszélő protokolldroidot épít a rabszolga édesanyjának? Hátha megjönnek anyuci csillagközi diplomata barátai? Miért nem inkább olyat, amelyik tud neki segíteni a munkájában? És ha már itt tartunk, egy rabszolgagyereknek honnan van annyi anyagi és erőforrása, illetve szabadideje, hogy felépítse a létező leggyorsabb versenyfogatot és a tolmácsrobotot? Az pedig, hogy a kis Darth Vader készítette C-3PO-t, már tényleg nagyon erőltetett összekapcsolás az eredeti trilógiával.
Persze, mind tudjuk, hogy nem a kis Anakin legzavaróbb, hanem Jar Jar Binks, akire nem igazán találok szavakat. Jar Jar a filmtörténet talán legidegesítőbb, legfeleslegesebb karaktere. Ritkán szoktam egy filmhez beszélni, ha egyedül nézem, de most akaratlanul is feltört belőlem egy hangos kurvaanyázás Jar Jar sokadik balfaszkodása után. Dramaturgiailag semmi szerepe nincs, tökéletesen kimaradhatna a filmből, ennek ellenére folyamatosan jelen van, és folyamatosan muszáj neki valami valószerűtlenül „vicceset” csinálnia. A szereplők végig magukkal hurcolják, de szerencsétlennek semmi funkciója nincs a történetben. Ha kicsit láttuk volna az elején, meg kicsit a végén (ami nagyjából indokolt lett volna), akkor talán még egy érdekes, jópofa karakternek is tarthatnánk, de így csak egyszerűen borzalmas. Különben is mit keres a legújabb Star Wars filmben egy hüllőgoofy? Annyi pozitívum hozható fel mellette egyedül, hogy remekül animálták meg, miközben nézzük, nem sűrűn jut eszünkbe, hogy számítógépes effektet látunk. Nem is értem ezek után miért volt olyan nagy szám Gollam A Gyűrűk Urában.
Érdekesek amúgy a szereplők a Baljós árnyakban. Ezúttal a későbbi részekhez képest még meglepően sok maszkot láthatunk, valós háttereket, statisztákat, egyszóval még életszerűbb egy kicsit az összkép, mint a jóval sterilebb folytatásokban. Watto figurája különösen tetszett nekem: „Jedinek képzeled magad, hogy itt integetsz nekem? Torydari vagyok, rám nem hatnak az elmetrükkök”, de a Gunganek vezére is még pont vicces volt, Jar Jarral ellentétben. Darth Maul pedig egy nagy kihagyott lehetőség. Összesen talán három vagy négy mondata van, gyakorlatilag semmit sem tudunk meg róla, pedig a film marketingkampányának fő részét képezte. Bár nincs olyan jelenléte, és nem is olyan emlékezetes, mint Darth Vader, de a leghalványabb esélye sincs kibontakozni. A sminkje, a harctudása, és a fénykardja mindenesetre egyértelműen a Baljós árnyak csúcspontjai. 
A színészeket sose szerette annyira Lucas, de most nagyon jó szereplőket sikerült összeszednie Liam Neeson és Ewan McGregor szerepében. A probléma mindössze annyi, hogy ezek az amúgy kiváló szereplők rém gyengén játszanak, hihetetlenül egysíkúan megírt karaktereket. Egyedül Natalie Portman-re nem tudtam haragudni, aki élete első „felnőtt” szerepében játszik a Leon, a profi, illetve a Szemtől szemben óta. Annyira fiatal, annyira bájos, és annyira édes, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni. Az Anakin anyukáját játszó Pernilla August-ot viszont nem tudom, honnan szerezte Lucas, de hogy ő nem színésznő, az biztos. Ha pedig a karaktereket nézzük, borzasztóan hiányzik egy Han Solo szerű cinikusabb, pimasz és vagány figura, aki egy kicsit kívülről láttatja velünk a mesét.
 
A film dramaturgiája teljesen A Jedi visszatér-t követi: a mozgalmas, és nagyon látványos első fél óra után nagyon leül a történet, majd a végén ismét izgalmas, több szálon futó epikus lezárást kapunk. Csak itt az a probléma, hogy amikor leül a történet, akkor A Jedivel ellentétben elég hamar unalmassá is válik a szarakodás a Tatooine-on. Amúgy nem igazán értem Lucas megrögzött ragaszkodását ehhez a bolygóhoz. A cselekmény legnagyobb része itt játszódik a sivatagos, száraz, unalmas, ezerszer látott vidéken, ahová már az első trilógiában is kétszer(!) eljutottunk. Eközben ott van a Naboo városának szemkápráztatóan gyönyörű látványvilága, különleges épületeivel, vízeséseivel, amiket csak pillanatokra láthatunk. Vagy ott van a gunganek világa, amely szintén a valaha volt legszebb számítógépes effektek közé tartozik, a mai napig tátva marad a szám, akárhányszor csak meglátom. De ugyanilyen a Coruscant is, ami valóban lenyűgöző háttérelem. Ezeket a helyszíneket tényleg alig láthatjuk, míg a Tatooine-on hosszú időre letelepedhetünk ismét. Alapból nem értem, miért kellett Anakinnak is onnan származnia, ha Obi-Wan pont azért rejtette el később Luke-ot oda, mert annyira távol van a galaxis középpontjától.
A forgatókönyc ráadásul feleslegesen túl is magyaráz nekünk dolgokat, kínos jelenetek formájában. Ilyen a midikloriános sztori is, amely demitizálja gyerekkori mesénket az Erőről, egy szimpla sejtbiológia szintjére lezüllesztve mindannyiunk fantáziáját. A Star Wars-ban eddig is előfordultak más mitológiákból átvett elemek, de ez a szeplőtelen fogantatás már túl egyértelmű, túl direkt, és teljesen felesleges volt. Ha midikloriános sejtbiológiával olyan nagyon tudományosak akartak lenni, akkor miért kellett mégis belekeverni ezt a misztikus szálat. A midikloriánok termékenyítették meg… elég hülyén hangzik.
A Baljós árnyak trükkjeire viszont nem lehet egyáltalán panasz, fantasztikusan használták a CGI technikát, ennyi számítógéppel animált szereplőt, ennyi idegen tájat ezt megelőzően, még soha, sehol sem láthattunk. A nagy trüvájnak szánt fogatverseny is egész jó mind a mai napig a lehengerlő tempójú száguldozásaival, de kicsit túlnyújtottnak éreztem, jobban jártunk volna, ha egy kicsit kevesebbel. Az akciójelenetekre sem lehet egy rossz szavam se, a jedik még sose forgatták ennyire látványosan a lézerkardot. Ez az egész filmre igaz, de különösen az utolsó jelnetre, a végső párbajra Darth Maul-lal, ami a Star Wars világ egyértelműen legjobb fénykardpárbaja. Lenyűgözően koreografált, gyors, lendületes, és érzelmekkel teli, akárhányszor képes vagyok újra megnézni, simán veri az összes azelőtt és azután készült hasonló jelenetet. Ráadásul ennek a filmnek, és a Jedinek a végét tekintve konstatálhatjuk, hogy egy jedi csak úgy képes legyőzni egy sith-et, ha a saját fegyverével (értsd: félelem, harag, düh) harcol ellene, viszont ehhez akaratlanul is át kell állnia egy kicsit a Sötét Oldalra. Mellesleg a Baljós árnyak óta tudjuk, hogy erkölcsileg abszolút rendben van, ha ketten támadunk egyre, ha az az egy sokkal erősebb nálunk. A Jedik az új trilógiában valahogy nem túl lovagiasak.
A szenzációs trükkök, és az ütős akciójelenetek mellett John Williams az, akire egyetlen rossz szavam sem lehet. Ügyesen szőtte be a régi témákat az új filmbe, miközben az eredeti szellemiségének tökéletesen megfelelő, ám vadonatúj zenéket szerzett, amelyek nagyon dallamosak, hangulatosak, és emlékezetesek, így diadalmasan vonulnak be a Star Wars legendáriumba, legyen szó katonai indulókról, vagy éppen lehengerlő kórusokról.
Szerencsére az új trilógiához csak egyetlen magyar szinkron létezik, és elég magas színvonalú. Bár egy apró hiba azért akad; a fordítók valószínűleg nem voltak tisztában vele, hogy Darth Sidious és Palpatine kancellár egy és ugyanaz a személy, így előbbit Melis Gábor, utóbbi Grúber Hugó szinkronizálja. Viszont Natalie Portman-nek és a hasonmását alakító Keira Knightley-nak is egyaránt Zsigmond Tamara a magyar hangja. Ezeket az apróbb hibákat leszámítva, nekem kifejezetten tetszik a magyar verzió, sikerült fejlődni a ’97-es szinkronokhoz képest; Versényi László például sokkal meggyőzőbb Yoda, mint Szuhay Balázs, Józsa Imre pedig legalább annyira jó C-3PO, mint Szatmári István volt annak idején, és amilyen jó Maros Gábor sosem lehetett.
 
A Baljós árnyak sokak szerint a legrosszabb rész mind a hat közül, vannak akik egyenesen vállalhatatlannak tartják, az eredeti filmek meggyalázásának. Meg tudom őket érteni; a gyerekes látásmód, a merchandise termékek mindenek fölé helyezése, és az a pénzéhség, ami jellemzi a filmet, tényleg elég taszító. A rajongók annyi év várakozás után nagyon nem ezt érdemelték, és ezt Lucas is érezhette, ugyanis egészen más szellemiségben folytatta a további epizódokat. A Baljós árnyakat persze így is rengetegszer láttam, mert akárhogy is nézzük, minden hibája ellenére, azért egy elképesztően látványos, gyönyörű helyszínekkel, fantasztikus akciójelenetekkel bíró moziról beszélünk, és ezek abszolút fogyaszthatóvá teszik még így is a végeredményt.

 

2 komment

Címkék: sci fi

A bejegyzés trackback címe:

https://santinofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr893270455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 12:01:26

Igen így megbocsátható a rajongásod e film után, gyerekként láthattad. :D

Egyébként szerintem is tök fölösleges gyerekként láttatni Anakint, mindig azt mondtam a Klónok kellett volna hogy az első rész legyen, és utána még valamit kitalálni, a Sithek elé, úgy lett volna normális trilógia. Igen egy kis idegesítő buzigyerek.

Ez a protokolldroid építés külön pontot érdemel :D ez megint egy tök izzadságszagú dolog amivel Lucas egybe akarta fűzni a két trilógiát.

Jar Jar-t asszem kitárgyaltuk. A hüllőgoofy nagyon jóó hasonlat, bár Goofyt én szeretem :D

Egyébként abban vitatkoznék veled, hogy mi is tetszik ezen a gumiszerű környezeten? Szerintem iszonyat gyorsan elavult, mindenen látszik, hogy CGI, Watto figurája erre pl tökéletes példa, a nagy pókhasával, vézna kezeivel. És a legidegesítőbb, hogy majd pont igen erre a versenyre teszik fel az univerzum jövőjét, mert nem hatnak rá az elmetrükkök. Szerintem Jedi, nem Jedi, simán elvehették volna tőle a kütyüt.

Maul szerintem titokzatos, de mindig azt hittem rá, hogy az ördög egyik manifesztációja :D

Lucas pedig vagy nem ért a nőkhöz, vagy nem tom, de miért pont a birodalom hercegnőinek kell a legröhejesebben kinézniük? Már Leia haja is hülyén festett, de Padméval aztán sikerült ezt is túlszárnyalni. Mint valami karikatúra úgy fest, az univerzum uralkodónője. Portman nem Portman, röhejes.

Azért ragaszkodik hozzá, mert sivatagban gyorsan lehet forgatni. Ha jól tudom Marokkóba mentek ki, vagy Tunéziába, és gyorsan lehet haladni, mert se térerő, se zavaró külső tényező. Ráadásul eredeti helyszínek és meg nem mondanád, hogy most eza Föld valójában, NEM A TATU ÍN!

Erre a midikloriános baromságról még nem is hallottam, de a Baljósat csak egyszer láttam, untig elég is volt. Majd talán végigszenvedem még egyszer csak a rend kedvéért.

Szerintem egy Darth Maul a dupla kardjával kivívta a tisztet hogy ketten támadhassanak rá, mindenesetre ezen azért nem akadtam fenn. Neeson nagyon jól hozza az öreg mestert, McGregor pedig mindebben a párja, bár az egész nagyon hasonlít a Csillagok Háborúja Obi Vanos halálára (lehet innen másolta az ifjú Obi van) :D

Abban igazad van, hogy a Jediket kicsit megfosztották a mítoszuktól, de szerintem Lucas be akarta mutatni, hogy nem minden abszolút fehér és fekete, ahogy az az első TRilógiában jellemző volt. A Jedik sem értenek egyet mindenben.

Ezt a szinkron hibát se vettem észre eddig. de LOOOL megaLOL, nem csoda, 1999-ben járunk az első szar évben, amikor a szinkron kezd gagyisodni

Egyébként szerintem is ez a béka segge, de ahogy olvastam írásidat, ebben megegyezhetünk.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 16:47:09

Ez a beszólás még üthetett is volna, ha előtte nem oldalakon keresztül szapultam volna a Baljós árnyakat :D Elég egyértelműen nem vagyok a rajongója.

Igen, mondjuk a második rész lett volna a klónháború, nem pedig a különböző rajzfilmek. Szerintem elég esemény kijött volna egy filmre, de most már persze mindegy. Lucas mester így akarta, hát így lett.

Goofy-t én is szeretem, de a film közepén komolyan elgondolkodtam, hogy mire emlékeztet engem ez a rakás szerencsétlenség, és akkor jutott eszembe a hüllőgoofy szakkifejezés, ami tökéletesen megállja a helyét szerintem.

Szerintem a mai napig megállja a helyét, Watto meg aztán különösen. Épp valamelyik nap dumáltunk erről a haverommal, hogy ez mekkora hülyeség, hogy Jediként itt szarakodik a fogatversennyel. Amúgy az se piskóta, hogy eszébe se jut senkinek éveken keresztül, hogy lehet fel kéne szabadítani a rabszolgákat és érvényesíteni a Köztársaság törvényeit, ha már egyszer a Jedik a béke és az igazság őrzői a galaxisban.

Hát nekem tetszettek ezek a kosztümök, meg sminkek, annyira egyediek és szürreálisak, amilyen csak egy másik bolygón elképzelhető :)

Jólvan '99-ben amikor már van bőven elég pénz talán nem pont a sivatagon kéne spórolni, hanem kinyalni a hű rajongók picsáját, akik 17 évet vártak erre a...

Ott se volt minden abszolút fekete és fehér de talán nem az ilyen hősök saját mag által teremtett mítoszát kéne lerombolni az eladott játékfigurák kedvéért.

'99-ben még bőven jó szinkronok készültek, még a kereskedelmi tévék is sokkal igényesebbek voltak, mint manapság. A Baljós árnyak is egy remek moziszinkron, talán jobb is, mint a régi filmeké. Ilyen hibák pedig régen is, és most is előfordultak, de tényleg érdekes.

A Baljós árnyak a legrosszabb/legkevésbé jó SW film, de azért vannak ennek is vitathatatlan erényei.
süti beállítások módosítása