A Mátrix hatalmas élmény volt nekem a múlt héten. Ekkora pálfordulás talán még egyetlenegy film után se történt velem. Mégse voltak illúzióim a folytatásokkal kapcsolatban, ugyanis többek között épp nekik köszönhető, hogy olyan negatív véleményem volt még a kiváló első részről is.

Dicséretes, ha egy második résznél az alkotók nem az elődöt majmolják, hanem megpróbálnak azon túllépni, és kiterjeszteni a történetet. A filmtörténet kevés igazán jó folytatásánál mind így történt (lásd: A Keresztapa 2, Aliens, A Birodalom visszavág, vagy épp a Terminátor 2). Biztos vagyok benne, hogy a Wachowskiéknak is ez volt a szándékuk, sajnos azonban ez nem sikerült nekik, hiába igyekeztek. 

Vegyük például a történetet. Az elsőé egy ízig-vérig archetipikus történet a modern korba helyezve, érthetően, logikusan és tökéletesen sallangmentesen elbeszélve. A folytatásban gyakorlatilag annyi a lényeg, hogy meg akarják támadni Ziont, eközben főhőseink különböző küldetésekre indulnak. Ez így nem egy nagyszabású film folytatása, hanem egy videojáték alapsztorija. Arról nem is beszélve, hogy ezt az egyszerű történetet olyan szinten túlbonyolították és telepakolták hosszú és teljesen felesleges álfilozófiai katyvasszal, hogy minden egyes pillanatban visszasírjuk az első rész nagyszerűségét. A Mátrix:Újratöltve nem egy helyen válik fárasztóvá, az alaptörténet pedig gyakorlatilag szétesik. Sajnos az szereplők sem képesek már egy félmondatot se váltani egymással filozofikus töltet nélkül, mindenhol valami mélyebb értelmet kéne keresnünk, ami nem is igazán létezik ebben az esetben, egyszerűen nem áll össze az egész egységesen, mint az első résznél. Értelmetlen baromsággá válik így a Mátrix folytatása, amit az alkotók a túlzott elvontsággal próbálnak palástolni, teljesen sikertelenül. Nem kell ugyanis túl sok ész hozzá, hogy az ember hamar átlásson a turpisságon. Arról nem is beszélve, hogy az előd zseniális párbeszédeit itt tökéletesen banális, sőt sok helyen kifejezetten gáz, és nyálas dumák váltják fel. Illúzióromboló ilyen szempontból az Újratöltve.
A karakterek meg… Neo unalmasabb és jellegtelenebb, mint valaha, ráadásul mivel ő a Kiválasztott, így már egy pillanatig sem tudunk érte izgulni. Trinity sokkal ellenszenvesebb lett, mint az első részben. Párosukkal nem igazán tudtak mit kezdeni a Wachowskiék, hihetetlen rosszul ábrázolták az érzelmeiket. Az a rész, amikor megy a zioni party, ők meg szeretkeznek, és mindenhol tele vannak kapcsolókkal… ott éreztem először, hogy ez a film kezd önmaga paródiájává válni. Morpheus rendesen elhalványodott a mester szerepében, tulajdonképpen már csak a főhős egyik társává vált. Az egyetlen fénypont Monica Belluci feltűnése volt, aki mint mindig, úgy ezúttal is lélegzetelállító szépség. Carrie Ann Moss nem több mellette, mint egy rút kiskacsa. 
De hát mind tudjuk, hogy az első rész sem ezeknek az összetevőknek köszönhette a sikerét, vagy a népszerűségét, hanem a végtelenül cool akciójeleneteinek: annak, hogy a hősök vagány szemüvegben, hosszú bőrkabátban hajolnak el, lassított felvételben a golyók elől. Mi maradt ebből a második részben? Ezúttal már csak az öncélú látványvilág a lényeg, nem pedig, hogy ennek bármiféle funkciója is legyen, vagyis sokkal inkább a CGI uralkodik a történeten, pedig fordítva kellene, hogy legyen. A légies bunyók sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak, mint a látványos lövöldözések, ami szintén szomorú volt számomra. A film egyik kiemelkedő akciójelenete a sok Smith ügynökös bunyó például nagyon jól indul, gyönyörű trükkfelvételeket láthatunk, szenzációs maga a koreográfia, a zenei aláfestés is kiváló (nem úgy mint a film többi részében, ugyanis az alkotók etéren is alulteljesítenek) a végén mégis sikerül elszúrniuk ezt is, mert hihetetlen módon túlzásba viszik az egészet, sikerül nekik már-már a nevetségesség határát súrolniuk. Arról nem is beszélve, hogy Neo szimplán elrepül a végén, amivel tökéletesen értelmetlenné teszi az eddig látottakat.
Viszont az az akcióorgia, amit a házban és az autópályán láthatunk, arra nemigen lehet egy rossz szavam sem, valóban lélegzetelállító. Neo bunyója persze itt is messze túlmegy a hihetőség minden határán, de az autóüldözés valami szenzációs. Olyan jó jelenetekről beszélek, amik miatt érdemes volt elkészíteni, és nekem is végignézni az Újratöltvét. Komolyan mondom a CGI akciójelenetek csúcspontja ez a pár jelenet, talán mind a mai napig nem készült hasonló, igazából szóhoz sem jutottam, miközben néztem. Egyedül talán a végső kamionos ütközést éreztem túlzásnak, de az sem volt különösebben vészes.
És mi a helyzet a cool hősökkel? Sajnos a második részben már inkább tűnnek farsangi bálba készülő műmayereknek, mint laza akcióisteneknek. Szomorú, de sajnos az az igazság, hogy a Mátrix a folytatással önmaga paródiájává vált, az alkotók nem igazán tudtak mit kezdeni a nagy sikerrel és a felelősséggel.
Ami azonban számomra a legundorítóbb a Mátrix folytatásában, az nem más, mint a dolgok üzleti vonulata. Szándékosan értelmetlen és felesleges mellékszálakkal toldották meg az amúgyis túlbonyolított történetet, azért hogy a fogyasztók megvegyék a Mátrix videójátékot, megnézzék a Mátrix animét, és még ki tudja mivel szippantsák be a gyanútlan embert a virtuális valóságba. Így pedig bezárult a kör.

4 komment

Címkék: akció sci fi

A bejegyzés trackback címe:

https://santinofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr122738434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.03.14. 21:50:39

Nagyon sokan vannak azon a nézeten, hogy a Mátrixot nem lett volna szabad folytatni, én ezzel azért nem értek ennyire egyet, mert a folytatás annyira azért nem lett katasztrófa - legalábbis ez, a Forradalmak már igazi hulladék. Azonban mégis azon a véleményen vagyok, hogy a W tesóknak is óriási szerencséjük volt a Mátrixxal, és egyébiránt nem többek egy közepes rendezőnél, sőt lehet még annyi sem.

Az Újratöltve előtt persze nagyon nagy volt a léc, nem csoda, hogy beleakadt a lábuk és meglehet nem tett jót az sem, hogy egész végig hazudozták, ez mennyire ütős lesz, olyan trükkök, amiket nem láttunk sehol. Ehhez képest a film tényleg sablonos, tele hülye jelenetekkel - pl. kötelező verekedés az orákulum előtt (minek? Neo már bizonyított az első részben), aztán sok öncélú baromkodás, újabb ügynökök, ha Smithnek nem sikerült, nekik miért sikerülne, ezt egy programnak fel kellene ismerni, pl a Warcraft engine is már tudta 1996-ban hogyha az orkjait levertem, akkor következő alkalommal már ogrékat küldött :D

De persze azért a filmnek van létjogosultsága, pl. azt hiszem ez volt az első olyan film - amit a Tékás is ellopott - hogy félbevágták és egy félév eltéréssel hozták ki.

Ö, nekem nagyon nem tetszett, hogy Neoék csapata így ledegradálódott, jobban tetszett amíg fekete-fehér karakterekként mozogtak, itt a Zioni acsarkodás számomra csak azt bizonyította, nem véletlenül tűnik el az emberiség, mivel még darócruhában sem képesek alapvető kérdésekben egyetérteni. Nohát az a faji kavarodás amit ott lehet látni a Zioni orgiában, itt már nem is nagyrasszok vannak, hanem Mulattok, Meszticek, Kreolok, meg Zámbók. Nem biztos hogy nekem speciel volna kedvem egy ilyen jövőben élni, harcolni, ezerszer inkább a Mad max világa.

Az egész Zion bemutatásán érződik hogy ilyen frankó, coolságra törekedtek, de bennem csak visszásságot sikerült előidézni, az a kapcsolós szex tényleg maxigáz ha kivágták volna a francba azt megköszöntem volna. Az a gyerek is aki gáz módon lájkolja Neot ő meg olyan, "jajj de híres vagyok, és jön egy gáz rajongó" fejet vág, hát az is nagyon szánalmas. Főleg, hogy az Animátrix szerint azt a gyereket maga Neo szemelte ki, és hívta át.

Az első részben mondja Smith: ez már legalább a negyedik Mátrix, az első három olyan tökéletes volt, hogy nem akarta befogadni az emberi agy.

A párbeszédek legtöbbször tényleg szarok, "- Tudod mi változott mióta először találkoztunk? - Mi? - Semmi."

Neo papruhában való repkedése is ugyan mire jó, machinált baromkodásokon kívül.
Trinity mintha a sikertől megrészegült volna, vett volna egy csomó drogot, és attól nézne ki ilyen pocsékul.
Morpheus nélkülönözése tényleg szar, egy kapitány a sok közül. Valahogy jobb lett volna, ha csak a hajóval egyedül királykodnak, tudom, hogy Ziont említették az első részben, de valahogy nem döngölték bele az emberbe, hogy ez mennyire fontos. Lehetett volna egy kihalt város is, ahol néha feltankolnak, hülye példa: Power kapitány és az Erő katonái. Annyira nem is hülye, végül is ott is a gépekkel harcoltak, lehet loptak onnét is, ez most ugrott be.

Bellucci (két l, két c! :D) nagggyon lájk. Egy igazi természetes szépség, nincs egy mű pontja. Carrie Ann Moss ? haggyjuk már, kis ázott veréb. Kihagytad a Merovingit - róla egy egész oskolát mesélnek az okosok, hogy ő lett volna az első kiválasztott, csak elbukott, bedőlt a Mátrixnak, de sok ereje maradt még így is. A karaktere nekem tetszik, főleg ahogy egy orgazmus csokit küld a csajnak.

Az akciójelenetek azért nem tudtak ütni, mert időközben azért a riválisok sem tököltek, egyszerűen közben már születtek jobbak is, vagy olyanok amik pofátlanul másolták. Ennek ellenére az autópályás történések nagyon jók, bizonyos szempontból egy jövőbeni Szemtől Szemben 10 perc. Egy olyan akciójelenet amit tanítani kellene.

Azért a végén az Építész, és a Kulcskészítővel folytatott eszmecserék még az első rész zsenijét idézik, de pl. az orákulumot már pofánvertem volna, szegény színésznő halála sem gátolta meg az idióta testvéreket, hogy egy erőltetett magyarázattal ne alkalmazzák a harmadik részben is semmitmondó karakterét.

A kapcsolódó dolgokra nem haragszom - legyünk őszinték, csak a hülye nem akarna pénz csiholni egy ilyen fantasztikus brandből - csak lehet kevésbé látványosan is csinálni. Lucas bácsi pl. 40 éve ebből él.

Az Enter the Matrix pl. koncepciójában nekem tetszik. Hogy valaki kimegy egy ajtón a Reloadedban, és bejön az Enter the Matrixban, vagy, hogy majdnem másfél órányi anyagot forgattak csak ehhez a filmhez, szerintem nagyon nagy. Sőt, mivel két hőst lehet irányítani, két teljes más úton lehet végigvinni a játékot. Az más kérdés, hogy a játék elbaszott grafikával, és ósdi kezeléssel jelent meg, amikor legutóbb elkezdtem jól abba is hagytam a közepénél pedig ilyet nem gyakran teszek.

Az Animátrix meg jópofa szösszenetek sorozata, grafikailag teljesen jó, az első filmecske CGI-je akkoriban forradalmi volt. És nagyon sok háttérinfót ad az egészről, legalábbis számomra sok mindent megmagyarázott.

Ugyanakkor épp ettől érthetetlen a Reloaded, hogy annyira szerteágazó, hogyha kihagysz egy infomorzsát - az Animátrix 9 filmecskéjét is úgy kellett összegyűjteni, egyet netről, egyet moziban láthattál, egyet bónuszként kaptál a weblaopon, stb - akkor szétesik az egész.

Nagyon szerettem volna begyűjteni a 10 lemezes kiadást, de akkor se pénzem nem volt erre, se az érdeklődésem nem volt meg még hozzá. Azon ugyanis van 3 korong amin csak extra van, és az sehol máshol nem elérhető.

De persze nem vitatkozok, akarok, de itt még korántsem forgott annyira a gyomrom, mint a harmadik résznél, amit nem sok minden tud megmenteni.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.03.15. 17:01:20

Igen, a folytatások bebizonyították, hogy a Wachowskik nem zsenik, de egyszer nagyon összejött nekik.
Az az értelmetlen ürügyverekedés feltűnt nekem is, de minden egyes apróságba nem köthetek bele.
"pl a Warcraft engine is már tudta 1996-ban hogyha az orkjait levertem, akkor következő alkalommal már ogrékat küldött :D" LOL... lehet, hogy itt az ügynökök a legerősebb programok :D
Igazából annak idején már a Három és a Négy testőrt is így hozták ki a '70-es években, a dolognak ott annyi pikantériája volt, hogy nem két, hanem egy filmre fizettek ki mindenkit, ebből lett is nagy botrány.

Te kis rasszista! :D

Az általad idézett párbeszéd amúgy a harmadik részben van, de mindegy, az is szar, gőzöm sincs még mit fogok róla írni.

Merovingit tényleg nagy hiba volt kihagyni, mert kurvajó karakter, majd a 3. résznél szólok is róla pár jó szót.
Szerintem az építészes+kulcskészítős jelenetek is erőltetettek voltak, egyáltalán nem emlékeztettek az első részre, bár a fordulatok szerintem ügyesek.

A Star Warsnál kicsit más a helyzet azért. Ott a filmek önmagukban is teljesen és tökéletesen megállják a helyüket. Az egy másik dolog, hogy rengeteg könyv, meg videojáték játszódik abban az univerzumban, de akár több száz évvel korábbi történéseket elbeszélve. Vagy ott van például a Sötét lovag esete. A filmmel egyidőben kijött dvd-n egy Animátrixhoz hasonló szkeccsfilm, ami hozzá kapcsolódott. De A sötét lovag enélkül is kerek film volt, felesleges mellékszálak nélkül. Itt meg... ha tudni akarod ki az a hülyegyerek, vedd meg az Animátrixot. Ha tudni akarod, mi történt az Osirisen, vedd meg az Animátrixot. Ha tudni akarod, Niobé hogy került oda, vedd meg a videojátékot! Hát anyátok picsáját! Csináljatok egy normális filmet, és ha annyira király és van még benne szufla, akkor oké... megveszem. Megnézem. Kijátszom.

A harmadik rész meg... hajajj... még csak a felénél tartok...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.03.16. 02:08:38

azért azt hozzá kell tenni, hogy először az Animatrix netről is letölthető volt, legálisan, legalább 4-5 rész a 9-ből, a többit meg moziban, itt ott meg tudtad nézni, úgyhogy annyira nem volt ez pénzlehúzás, és az emberek nem vesztettek sokat ha nem ismerték meg a mellékszálakat, szóval inkább kiegészítették a Mátrixot semmit annyira komplexé varázsolták volna - bár eredetileg ebben reménykedtek.

hócicaa 2011.04.05. 23:40:31

ebben a részben volt a két szőke raszta, amelyikek nagyon gonoszul és látványosan harcoltak? Bocsi de nagyon rég láttam a filmeket és igazából annyira emlékszem hogy ők nagyon tetszettek nekem :P :) legközelebb értelmesebben fogok hozzászólni, de ti már mindent leirtatok :)
süti beállítások módosítása