Santino89 2010.11.06. 13:47

Green Snake

A hongkongi filmgyártás aranykorának végén készült ez a különleges csemege, melyet leginkább a Szellemharcosok trilógiához tudnám hasonlítani, de mégis teljesen más; inkább olyan, mint a Szellemharcosok a köbön.
A hasonlóság természetesen nem a véletlen műve: mindkét sztori alapját, egy-egy régi régi kínai népmese szolgáltatta, melyeket már többen is feldolgoztak. Ezen kívül a Green Snake rendezője nem más, mint Hongkong egyik legnagyobb, legbefolyásosabb alkotója, a Szellemharcosok producere, Tsui Hark. További közös pont a főszereplő színésznő személye, az isteni Joey Wang, aki természetesen ebben a filmben is elbűvölő, titokzatos és gyönyörű, mint mindig. Társát a címszereplő Zöld Kígyót Maggie Cheung alakítja, aki semmilyen téren nem marad el kolleginája teljesítményétől, sőt hozzá fűződnek az alkotás legemlékezetesebb jelenetei, mint a film elején a hastánc, illetve a szerzetes elcsábítása. Ráadásul ő játssza a kevésbé emberi karaktert, ettől pedig csak még látványosabbá válik alakítása.
Már csak kettejük miatt érdemes megnézni ezt a filmet, és akkor azt még nem is említettem, hogy mennyire eltörpül a csodálatos színésznők pazar szépsége és kiváló alakítása a Green Snake más erényeihez viszonyítva. Ilyen erény a film látványvilága: lenyűgöző díszleteket láthatunk, melyek annyira túlzóan káprázatosak, hogy gyakorlatilag nemhogy kimerítik, hanem messze kinövik a giccsesség fogalmát. A világítás és maga a fényképezés is lélegzetelállító, pláne ha belegondolunk, hogy ’93-ban készítették, mégis egynémely jelenet leginkább az Avatarra emlékeztetett. Ha ezt párosítjuk a hol andalító, hol ritmusos, de mindig csodálatos és egzotikus aláfestő zenével, akkor egy olyan filmélménnyel lehetünk gazdagabbak, mely hosszú-hosszú ideig velünk marad. A Green Snake esetében pedig pontosan ez történt, ilyen összetevők hatására gyakorlatilag kitágul és megfoghatatlanná válik számunkra az idő, már egyáltalán nem figyelünk a történetre, és mégis tökéletesen tudjuk követni az eseményeket.
Azonban sajnos pár apróság igencsak belerondít az összképbe. Ezek pedig leginkább a trükkfelvételek, melyekre nem mentség sem a film kora, sem hongkongi mivolta. Három ilyen különösen szemet szúró momentum van, ami rendesen képes minket kizökkenteni különleges hangulati állapotunkból. Az első ilyen maga a címszereplő Zöld Kígyó megjelenítése: egy nagy komikus gumibábut láthatunk ködbe burkolózva, aminél gyakorlatilag a sarki játékboltban valószerűbb hüllőt lehet kapni. Ráadásul a készítők ezt érezhetően nem direkt poénosnak szánták, mint például a Szellemharcosok 2 esetében. A következő ehhez hasonlóan zavaró trükk a tűzsárkány, ami szerencsére csak pillanatokra látható a fináléban. Vele kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy komputer animációval keltették életre, és finoman szólva nem sikerült olyan remekül, mint a szintén ’93-as Jurassic Park őslényei. Tulajdonképpen annyira rosszul néz ki, mint mintha egy ezeréves videojátékból szabadították volna ránk, talán még pixelesedést is fedeztem fel rajta. A film legvégén pedig feltűnik egy újszülött csecsemő, ami sajnos szemmel láthatóan nem igazi, és valami borzalmasan fest.
Mégis összességében melegen ajánlom a Green Snake-t, mert az imént felsorolt negatívumok csak pillanatokra zavarnak be, mindettől függetlenül egy igazán egyedi remekművet tekinthetünk meg. Lehet, hogy nem olyan vicces, romantikus, vagy aranyos, mint a Szellemharcosok első része, de egyedi hangulatának hála mégis egy nagyszerű élménnyel lehetünk gazdagabbak, és hát ezért érdemes filmet nézni. Amit a Szellemharcosok első részének kapcsán leírtam, az a Green Snake-re hatványozottan igaz: ha élvezni akarjuk, el kell fogadnunk ezt a különleges mesevilágot, annak minden egzotikusságával együtt.
Tudtommal itthon soha semmilyen formátumban nem került forgalmazásba a Green Snake, viszont netszerte könnyen beszerezhető igen jó minőségben, sőt még egy igazán kiváló magyar feliratot is találhatunk hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://santinofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr552427942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.12.05. 13:59:17

Egyébként ha érdekel ez a kígyós legenda téma filmekben feldolgozva, kicsit utánanéztem, és van pár új fejleményem:

1. Rábukkantam egy 1956-os japán verzióra, a Byaku fujin no yoren-re. Állítólag hongkongi-japán koprodukció, több angol néven is fut egyébként. Nemrég készítettek hozzá angol feliratot, nem nagyon találod meg sehol, de nekem megvan a film is és a felirat is. Még nem néztem meg, talán ma.

2. Van koreai film is ugyanilyen sztorival, a Baeksa buin (1960). Van egy érzésem, hogy ezt lehetetlenség lesz beszerezni. Egy későbbi koreai változat is készült Baek sajeon (1978) címmel, szerintem ezt sem igen fogjuk látni soha. :(

3. Megszereztem egy anime változatot 1958-ból, a Hakuja den-t (The White Snake Enchantress). Van hozzá angol felirat, jipikájé!

4. Tajvani/hongkongi film Brigitte Lin főszereplésével: Love/Legend of the White Snake (Zhen bai she zhuan, 1978). Nem valami jó a minősége, de ehhez is van angol felirat, asszem bele van égetve a képbe.
www.brns.com/pages2/fantsy29.html

Ennyi ilyen jellegű moziváltozatot találtam egyelőre, de tudom, hogy ennek a legendának több tévésorozatos feldolgozása is született. Érdekel a fentiek közül valamelyik?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.12.05. 22:48:11

Nem semmi, nem gondoltam volna, hogy ez ekkora sztori, hogy ennyiszer meg kelljen csinálni. Ebben a filmben például huszadrangú volt maga a történet.
Majd meséld el (vagy írd meg a blogodon ;), milyen volt a japán verzió.
Az anime már csak azért is érdekes lehet, mert nem is tudtam, hogy ennyire régi műfaj ez.
Brigitte Lines, már csak Brigitte Lin miatt is érdekel.
Bár van egy olyan rossz érzésem, hogy egyik verzió sem fogja elérni ennek a Green Snake bódító hatását.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2010.12.12. 19:57:11

óóó, már 1945 után elkezdték, meg tulajdonképpen Disneyt előtte is utánozták - khm. hatott rájuk -, de ha megnézzük, hogy az első nyugati esti mese, 1937: Hófehérke, azért valamennyire érthető

bár mondjuk ezektől az animéktől még nem szabad azt várni, mint a 80-as évektől, akkor izzottak rá igazán, meg akkor alakult ki a manga-lány, manga-fiú jellegzetes kinézet

pl, nem tudom tudtad e, de Nils Holgersson is anime, pedig abban aztán alig lehet felfedezni a nagy szemeket, meg apró lélegzésre alkalmatlan szájinkókat

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.12.15. 22:01:34

Egyébként hülye vagyok, hogy meglepődtem. Egyik gyerekkori kedvenc rajzfilmem a Csizmás kandúr is japán, és a 60as években készítették... Semmi okom nem volt meglepődni :D
www.youtube.com/watch?v=sy87gSudv2c
süti beállítások módosítása