Santino89 2011.04.23. 18:22

Superman 3

"Hugi, én vagyok az, Bubus!"

Azért erre nem voltam felkészülve lelkiekben. Csak három részletben sikerült megnézni a filmet, elsősorban időhiány miatt, de még így is annyira sokkoló élmény volt, hogy nehéz szavakba öntenem.
De megpróbálom: Szóval teljesen Lester kezébe került Superman, itt már nincs sok nyoma Donner keze munkájának. Az első, ami feltűnik az a főcím. A monumentális űrt lecserélték Metropolis utcáira, és egy értelmet teljesen nélkülöző, elképesztően gagyi, tortadobálós, elesős, festményátszakítós burleszkjelenet megy alatta. Mi köze ennek Supermanhez? Aztán van pofájuk kiírni, hogy zenét szerezte Ken Thorne és Giorgo Moroder, miközben John Williams örökbecsű muzsikája szól végig.
Superman mellé kapunk egy másik főszereplőt, a programozózseni Richard Pryort. Egyébként őt nagyon kedvelem, a Vaklárma az abszolút kedvenc vígjátékom. Ebben a filmben viszont egyrészt nincs semmi keresnivalója, másrészt itt nem is vicces. Különben is, ha én Supermant akarok nézni, akkor nem egy stand up comedys fickó ripacskodására vagyok kíváncsi, hanem a sebezhetetlen Acélemberre. Clark nagy szíve választottját, Lois Lane-t elküldik valamiért jó messzire, hogy ne tűnjön fel a hiánya. Helyette Anette O' Toole alakítja (egyébként ő remek választás) Lana Langot, a régi nagy Smallville-i szerelmet. Még jól is hangozhatna, ugyanis O' Toole kisasszony sokkal bájosabb Margot Kiddernél, de ez kevés, mert ez a mellékszál annyira gyenge, annyira jellegtelen és annyira nem fut ki sehova, hogy akár tökéletesen ki is hagyhatták volna. Nem meglepő módon Gene Hackman se vállalta a szerepet ebben a filmben, de ez nem gond, megint van egy tök ugyanolyan szupergazdag főgonoszunk, csak nem Lex Luthornak hívják, sokkal tenyérbemászóbb, továbbá nélkülözi Luthor humorát. A társaságában pedig két vérbeli idiótának, egy szexi titkárnőnek, és egy fasiszta hugicának örülhetünk.
De nem csak a szereplőkkel vannak problémák: a tempó, a vágás megint ugyanolyan suta, mint a Lester féle második rész esetében. Két óra hosszú ugyanis ez a blődli, csak azt nem értem minek. A történet amúgy sincs rendben, még ha a gyenge poénokat leszámítjuk, akkor se. Ott van például az a jelenet, amikor kifogy tűzoltóknál a víz. Superman elrepül 5 mérföldre egy tóhoz, jeges leheletével megfagyasztja a tetejét, visszarepül, és rádobja a tűzre. Na most, ha ilyet tud... akkor minek repült öt mérföldet, és cipelte a jeget, ahelyett hogy egyszerűen elfújta volna a tüzet? Aztán itt van ez az oltárian gáz gonosz Supermanes rész. Hősünk gonosszá válik, mert egy kátránnyal(!!!), megbolondított Kryptonitot kap kitüntetés gyanánt Richard Pryortól. Abba bele se megyek, hogy miért nem vette észre, hogy Kryptonit, meg miért hitte el Pryornak, hogy ő tábornok, inkább koncentráljunk érdekesebb problémákra. Superman egyik pillanatról a másikra lesz gonosz. Ezt onnan látjuk, hogy borostás lett, és sötétebb árnyalatú a ruhája (ami így egyébként kevésbé ciki). E jelenetekben remekül megmutatkozik Christopher Reeve színészi képességeinek hiánya, mimikája gyakorlatilag Van Damme korai szerepeinek humorfaktorával büszkélkedhet. Ráadásul ez a gonosz Superman véletlen sem lesz igazán gonosz, hanem ilyen huncutságokat csinál, hogy egyenesbe állítja egy borzasztóan gagyi felvételen a Pisai ferdetornyot, elfújja az olimpiai lángot, kilyukaszt egy olajhajót, iszik, és előbújnak a szexuális igényei. Egyébként vajon mennyit árthat a sebezhetetlen csodaférfinek a whisky? Mint látjuk elég sokat, mert olyan durva hallucinációja támad, mint a legtöbbeknek az LSD hatására sem, ugyanis kinyírja saját magát. Na ez a remekbe szabott jelenet is megér egy misét: nagyon átlátszó a dublőrök használata, értelmetlen az egész, és nem látványos egy csöppet se, összességében borzasztóan szánalmas. Ahogy a végén a tarkóját fojtogatja. Mamma Mia!
Na de a végére, még így sem lehettem felkészülve. Arról még nem írtam, mennyire valószínűtlenül naiv, idejétmúlt és gyerekes módon áll a számítógépekhez a történet. Hát... nagyon. És ez akkor még lehet, hogy elment, de mára már borzasztóan idegesítő. A fináléban pedig láthatjuk minden idők legrosszabb videojátékos jelenetét. Eddig azt hittem a Sohase mondd, hogy soha című nem hivatalos James Bond filmben van minden idők legrosszabb videojátékos jelenete, de nem. Itt van, mindenki szégyenére. A főgonosz rakétákkal lövi Supermant, amit egy régi pcjáték formájában "izgulhatunk" végig score pontokkal és game over feliratokkal. Én kérek elnézést! Aztán rádobnak bátor hősünkre egy fóliát, majd kryptonit sugárral bénítják meg az Acélembert, amit a fene se tudja, honnan szedtek, eddig ugyanis sima Kryptonitot se tudtak előállítani. Mindegy, a végén hirtelen a szuperszámítógép önálló életre kel, "robotizálja" a fasiszta hugocskát, ami vérbeli trash pillanat. Tulajdonképpen tökéletesen sikerült átmenni B kategóriába, annyira összefüggéstelenül következnek a meglepőbbnél meglepőbb, cikibbnél cikibb pillanatok.
Az igazsághoz annyi hozzátartozik, hogy nem eredeti szinkronnal néztem a Superman 3-at, de nem is a fülemet bántotta a dolog, hanem a szememet. Richard Lester hozzá nem értésének köszönhetően sírba döngölte a remekül induló szériát. A film vége felé azon gondolkodtam, vajon melyik a rosszabb: ez, vagy a Batman és Robin. És akkor állítólag a negyedik rész még ezt is alulmúlja... Uram, irgalmazz!

A bejegyzés trackback címe:

https://santinofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr202850188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.30. 00:09:35

Te aztán nem pihentél kisapám! Nagyon heles.

A másodikra nem reagálok, mert azt már kitárgyaltuk szerintem a kettes csatornán. Viszont erre muszáj írnom pár oltalmazó szót.

Szerintem lehet más irányba terelte a harmadik részt. nem akart olyan epikus lenni, olyan nagy ívű, inkább olyan mókásabb, képregényesebb. Lehet te azt vártad ami az első két részben volt, de a Superman nekem sose azon filmek táborába tartozott, hogy megnéztem, wááá nézzük újra. Amikor felvettem videóra, harmadik, negyedik nézésre már unalmas részek tömkelege volt benne, ebben is, de ebben annyi baromság van, amik feledtetik a laposabb részeket.

Itt van például a zseniális nyitójelenet. A nyüzsgő Metropolis, az unalmas űr helyett. Kit érdekel az, már kétszer láttuk. Egyszerűen nem tudok betelni azzal, ahogy a kis picsa sétáltatja a kutyát, századszorra is tudok rajta nevetni. És alatta az a jó kis zene.

S ne feledjük el, hogy nem EZ a nyitójelenet, hanem Pryor belépője.

Aki hogyne lenne vicces. Szerintem Pryor a valaha élt legviccesebb néger színész. Mindenki őt utánozza, Eddie Murpy, a tehetségtelen Lawrence, a Wayans tesók. Azok a beköpések: "vagy zokni nem?" - de ehhez mondjuk Dörner orgánuma is kell ám, szóval elképzelhető, hogy az új szinkron elkefélt mindent

vagy amikor megy a főnökhöz, mert az kiszúrta, hogy sikkasztott, és ő tudja, de reméli, hogy a főnök mégse tudja - amikor beparkol a Ferrarival :D - az annyira jó jelenet, és vágás, hogy még el is loptam egy fordulat erejéig a regényemben, persze átültetve

Mondjuk az fix, hogy kilóg Superman közegéből, de esküszöm, hogy ez a film épp ettől működik. Mert mindenben más, mert a csizma az asztalon van.

Lane, helyett Lanát (micsoda választék) betenni telitalálat volt, már elegem volt ahogy epekedik utána, de spermalövés miatt nem lehet XD

nekem már Hackmanből is elegem lett a második részre, már ott is untam, milyen lett volna, ha a Batman Visszatérben, Joker is visszatért volna, meg a Batman Foreverben? szóval azért illett volna válogatni gonoszokból

Robert Vaugnh nevét pedig illik leírni (ejj).

mert a - akár hideg - nagy szél nem eloltja a tüzet, hanem feléleszti - ez köztudott :)

nem olyan gáz az a gonoszos rész, nekem tetszik, ahogy rossz fiút játszik, aki végre önző módon, meg akar dugni egy nőt, miközben épp mentenie kellene a világot

Azért Superman nem tudja megmondani akárkiről, hogy kicsoda. Elhitte, mert valójában az agyára ment az egész rendezvény, hetente három ilyenen kell részt vennie.

Reeve télleg nem tudott színészkedni, de azt hiszem nagyon sok színész van a világon akire ráöntöttek egy szerepet, és azzal egybe is forrt. Nahát Reeve pontosan ilyen volt.

Egyébként ebből látszik, hogy ilyen tetű-geci lett. Mert? A világuralomra kellett volna törnie?

Ööö, apa. 83-ban vagyunk ám. Vágod. Említs egyetlen filmet amiben akkor számítógépet mutattak, és nem avult el. Még Kubrick 2001-e is közröhej, ha a számtógépeiket nézzük. Ez a grafika akkoriban csúcsteljesítmény volt. Te nem tudod, hogy az Atari 2800-an hogy futott a Superman játék, de keress rá, YouTube-n fent van tutkeráj.

Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy akkoriban nem lehetett így belejönni a számítógép programozásba. Én még tanultam játékprogramozást Q-basicban, és állandóan idegben voltam, mert egy-egy feladat közben sose tudtam követni a tanárt, aztán a megoldásra, mégis tökéletesen működött a dolog, néha hamarabb mint bárki másnak. Úgyhogy én elhiszem Pryornak, hogy egy gyufásdoboz miatt kiderült, hogy programozó zseni. 1983-ban, 1-2 ember írt olyan játékokat, amiken ma már 300-an dolgoznak.

És most én foglak külön megróni, mert ezek a trükkök akkoriban monumentálisnak számítottak. B-film. Piha!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.05.01. 00:01:27

Haver, te nem veszed figyelembe kivel beszélsz... :D A véleményem mindig tökéletesen kiforrott, megalapozott, nem mellesleg pedig támadhatatlan, olyan kritikusokat akik hülyeségeket írkálnak máshol keress! :D
Szóval kezdjük:
Unalmas részek? Talán... sokszor láttam már a Superman 1-et, de mindig évek teltek el, így valamilyen szempontból mindig megmaradt számomra a varázsa.
Zseniális nyitójelenet? Miről beszélsz? Egy olyan burleszket látunk, ami utoljára az 1910-es években volt vicces, de akkoris csak azért, mert a zseniális Charlie Chaplin tökéletesen játszotta, időzítette, rendezte és vágta a humoros jeleneteket. Teljesen ugyanazokat a poénokat láthatjuk, csak mindezen pluszok nélkül pedig már jócskán benne vagyunk a '80-as években. Arról nem is beszélve, hogy mi a franc köze van ennek Supermanhez? Mostanában is készülnek nagyon ócska szuperhősfilmek, de ennyire gáz jelenet egyikben sincs mint ez itt rögtön az elején.

Jah, igen Pryor belépője, azt hittem véletlen rossz filmet indítottam el. Gondolom akkoriban a moziban meg azt hihették másik film tekercsét indították el véletlenül. Pryor nagyon jó komikus, ehhez a leghalványabb kétség sem fér (mint említettem a Vaklárma az egyik kedvenc vígjátékom), de egy Superman film főszerepére finoman szólva sem a legideálisabb választás.

Az, hogy ez a film működik, az meg viccnek is rossz. Ha fordítva nézzük, akkor mit keres egy Pryor vígjátékban Superman? Mert nagyon kilóg a lóláb...

Ne nézz több Kevin Smith filmet! :D Elveszik a gyerekkor báját xD

Fú, a Batman filmekről is kéne írni egyszer, annyira szeretem a Burtonös verziókat... És hogy a kérdésedre is válaszoljak. Igen, valóban jobb, hogy nem Joker van az összes filmben, hanem mások. Viszont szarabb lenne a Batman visszatér, ha ismét egy lilaöltönyös fehérarcú bohóc lenne az ellenfél, csak azzal a különbséggel, hogy nem Jack Nicholson, hanem mondjuk Peter Fonda. Magyarán: itt is megkapjuk Lex Luthort, csak más néven nevezik, és egy Hackmannél sokkal gyengébb színész ripacskodja el a szerepet.

Superman jeges lehelete kb 5 másodperc alatt lefagyasztotta a tó tetejét. Ilyen hideg nehogymár ne oltsa el azt a kis tüzet...

Pryor abban a jelenetben mindennek tűnt, csak tábornoknak nem, de tökmindegy, ezt csak mellékesen írtam le úgyis.

Reeve tényleg tökéletes választás Superman szerepére (Clark Kentére is egyébként), de akkor a rendezők és az írók ismerjék a határait, és ne kényszerítsenek rá olyasmit, amit nem tud teljesíteni. A gonoszos rész pedig gáz. Reeve miatt is, meg a sztori miatt is. Lehet nem kellett volna világuralomra törnie, de ezek a gyerekes csínytevések nagyon szánalmasak. (egyébként itt is megdug egy csajt, szóval szerintem nem lehet gond azzal a lövéssel, bár ki tudja, lehet hogy mindig kihúzza előtte :D)

Jóvan öreg, nem a számítógépes játék grafikáját kritizáltam, hanem az egész ötletet tartom cikinek és szarnak. Egyébként meg a számítógépes része is tényleg elavult, ahogy a világon mindent feltör benne a munkanélküli, buta, csóró hacker, aki nemrég még azt se tudta mi a számítógép, aztán meg önálló életre kel a masina, meg robotizálódítja a csajt meg... szóval röhej... És nagyon B!

Monumentálisak? ne viccelj... Ezerszer jobbak a trükkök bármelyik előző részben, vagy épp a Star Warsokban. Amiről lehet szintén nem ártana valami kis írást összekalapálni...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.05.01. 00:59:02

Nem tudom mennyi Superman képregényt olvastál, de a helyzet az, hogy ezek ritkán veszik véresen komolyan magukat. Donner véresen komolyan vette a filmet. Lester kevésbé, neked ezért lóg ki ez belőle. És ennél a résznél szabad kezet kapott.

"Jah, igen Pryor belépője, azt hittem véletlen rossz filmet indítottam el."

:D

De azért nem teljesen ugyanaz. Luthor egy nagyon intelligens szuperbűnöző, aki, a világuralomra akar törni. Ez meg csak szimplán pénzt akar. Egy gazdag ürge a sok közül.

"Superman jeges lehelete kb 5 másodperc alatt lefagyasztotta a tó tetejét. Ilyen hideg nehogymár ne oltsa el azt a kis tüzet..."

nem tudom, nem volt még részem erdőtűzben, de lehet azért választották ezt, mert látványos

akkor most melyikben voltak jobb trükkök? ebben, vagy a Titánok harcában?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.05.01. 13:25:30

Tévedés. Donner filmje épp attól volt jó, hogy nagyszabású volt, epikus, monumentális, mégis folyton reflektált képregény mivoltára, hogy ez azért csak mese. Lásd: "sosem iszok, amikor repülök", vagy "Superman senki sem lehet tökéletes. Majdnem senki.", a rakétalopás egész jelenete stb. Így kell ezt csinálni, nem burleszkjelenettel, meg stand up komikussal...

És az, hogy pénzt akar, vagy világuralomra törni az a film szempontjából változtat bármin is? Na ugye, hogy nem...

Ez a Titánok harca, ez nagyon övön aluli volt :D
süti beállítások módosítása