A szerző által feljavított, kiegészített írás megtalálható a FILMBOOK.BLOG.HU-n!

 

A Lángoló börtön több szempontból is csalódást okozhat a nézőinek. Ami a legfontosabb, hogy szó sincs semmilyen lángoló börtönről, a stáblistáig hiába várhatjuk, hogy felgyulladjon az épület. Sőt, a víz inkább játszik meghatározó szerepet, mint a tűz. Valószínűleg nem volt elég nagy a költségvetés ahhoz, hogy ténylegesen kigyulladjon az épület. Másrészt talán ez az egyetlen börtönfilm amelyben nem csak, hogy nem kísérlik meg a szökést, de egyáltalán egy árva szót nem fecsérelnek ilyesmire. Harmadrészt aLángoló börtön látszólag egyáltalán nem tartozik bele a heroic bloodshed hongkongi műfajába; nincsenek látványos lövöldözések, nem ömlik literszámra a vér, helyette kapunk egy realista megvalósítású börtöndrámát, naturalista, test-test elleni tömegbunyókkal, és kézikamerás felvételekkel. Azonban, ha egy kicsit a felszín mögé látunk, egyből észrevehetjük a hősies vérontás tipikus vonásait ; a negatív figurák itt is hasonlóan jellemtelenek, mindig épp úgy hazudnak, ahogy pillanatnyi érdekük megkívánja. Bár tulajdonképpen mindenki bűnöző, mégis ez választja el őket igazán egymástól. A fő értéket ebben a filmben is  - a hollywoodiakkal ellentétben -  inkább a barátság, semmint a szerelem jelenti, mindezt pedig nagyon szentimentális jelenetekkel, illetve néhol elég melankolikus hangulatban mutatják be.

Chow Yun Fat kiemelkedően jó alakítást nyújt a Lángoló börtönben. Kezdetben azt hihetjük, nem is ő a főszereplő, de aztán hirtelen megjelenik teátrális, komikus figuraként, és innentől kezdve teljesen uralja a filmet, már a legelső jelenetében kisebb lázadást provokál a kórházban. Ebből következik, hogy magát a karaktert is ügyesen írták meg, és Chow Yun Fat remekül lavírozik a komikus és a nagyon drámai jelenetek között. Ezzel engem leginkább a fiatal Belmondóra emlékeztetett, pláne a film végén, amikor már teljesen megőrül a figura, és Chow Yun Fat ezt is tökéletesen hozza. Aki egyszer látta a fülharapásos jelenetet, annak ez ezerszázalékosan örökre beleég a memóriájába. A finálé 10 perces bunyója is kellően izgalmas, kegyetlen, kilátástalan és élethű egészen a végső szürreális őrületig.
A Lángoló börtön bár elég nyomasztó film, Ringo Lam későbbi alkotásaihoz képest kifejezetten pozitívnak tűnik. Mindamellett egyáltalán nem egy kiemelkedő darab se a történetet, se a konfliktusokat tekintve, leginkább Chow Yun Fat miatt érdemes megnézni.
A Lángoló börtön és folytatása hazánkban is megjelent dvd-n,  a Best Hollywood készített hozzá egy korrekt szinkront, illetve az rtl-en és a film+on néha nagyritkán elcsíphetik a hongkongi filmek rajongói. 

A bejegyzés trackback címe:

https://santinofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr682147810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2010.11.19. 02:09:52

Nem volt ez annyira rossz, bár nem voltam börtönben, de el tudom képzelni, hogy ez sokkal valósabb, mint a folytonos szökési filmek. Ez a vonal nekem egyáltalán nem hiányzott. És miután kb. egy napja lövöldözéseket néztem, jó is volt egy kis levezetőnek. Na a fülharapás - azt hiszem nem kell mondanom mire gondolok.

Szóval egy jó kis realista börtönfilm volt. Elrettentésnek nyugodtan lehet használni, hogy miért is ne kerüljünk rácsok mögé.

Bár nem tartozik ide, épp pár hete néztem meg a Boldog Karácsonyt Mr. Lawrence - Takeshi Kitanoval meg David Bowie-val tudom ajánlani, bár összességében az sem egy kiemelkedő.

Lényeg, hogy Lamnek van drámai érzéke, Chow meg egy kibaszott nagy színész, nem csak akcióhős. 600 forintot meg bőven megért. Viszont a borító az valami botrány ismét.

Persze úgy is felfoghatjuk, hogy a Best Hollywood - ha még ugyan létezik - hiánypótló műveket ad ki, mert pl. kiadták az Egy sorozatgyilkos nyarát is Spike Lee-től, szóval nem hétköznapi, vagy popcorn filmeket válogatnak be, és egyre kevésbé értem, miért ez a nevük. Hollywoodi filmet szinte nem is forgalmaznak.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.11.20. 01:58:14

Senki sem mondta, hogy ez rossz. Bár ez inkább ismertető, mint kritika, illetve egy kis összehasonlítás. Én valami különös oknál fogva nagyon szeretem a börtönös filmeket.
süti beállítások módosítása