Az eredeti cím Until Death. Viszont a Maximum Risk már megkapta a Mindhalálig magyar címet, így a fordítók bajban lehettek. De hát nem baj, a kreativitás határtalan, így lett a cím Bosszú mindhalálig. Nem mintha esne szó bármiféle bosszúról.

A Bosszú mindhalálig azon kevés filmek közér tartozik, amelyeket Van Damme alakítása miatt érdemes megnézni. Nagyon jól áll neki a lecsúszott, narkós zsaru szerepe. Pont annyira megviselték őt is az évek, illetve a pia meg a kábítószer, hogy ez számára a lehető legtesthezállóbb szerep. Ennek megfelelően valami hihetetlen szarul néz ki ebben a filmben, de egy kiégett, alkoholista nyomozónak ilyennek is kell lennie. Tehát ismét negatív szerepet játszik, hisz trágárkodik, csalja a feleségét, és beköpi idősödő kollegáját. A főhős személyéből fakadóan a hangulat is legalább olyan depresszív, mint a Ringo Lam filmekben. Elég brutális dolgok történnek, szóval erre sem lehet panasz.

A Bosszú mindhalálig közepe fele játszódik le egy étteremben a fő akciójelenet, ami nem különösebben látványos, viszont nagyon jól felépített, hiteles és ötletes. A végén pedig váratlan fordulatként fejbe lövik Van Damme-ot. Ilyet se sűrűn látni. De ő nem hal meg, csak kómába esik, majd abból is felébred. Ha Steven Seagal megtehette, Van Damme miért ne tehetné, nem igaz? Ez ad némi B filmes mellékízt is, amin jókat tudunk mosolyogni. Ahogy a fényképezés is sajnos elég tv-film színvonalú, de jó ötlet volt pár szemcsés, fekete-fehér jelenetet közbeszúrni.
Antihősünk a film második felére egy bűnbánó agykárosulttá válik, aki megpróbálja rendbe hozni a dolgokat. Ez már nem olyan élvezetes, mint a romlott zsaru figurája, de nem válik nevetségessé, hisz attól még, hogy ő próbál megváltozni, ez egy mocskos világ marad, ahol gyerekeket lőnek fejbe, és terhes anyákat rabolnak el.
A nagy ellenfelet ezúttal Stephen Rea alakítja, aki engem már az Interjú a vámpírral-ban is idegesített, és most is egy ripacs maradt. Ennél jóval karakteresebb gonoszt érdemelt volna ez a film. Ahogyan sajnos a befejezés sem sikerült a legjobban. A végső mexican standoff nagyon erőltetett, a nagy csavar is gyakorlatilag lepereg rólunk, és a végső lövöldözés is túl hosszú, és elég valószerűtlen is. Nem tudom, miért nem tudták olyan jól megcsinálni, mint mondjuk az éttermes jelenetet a film közepén.
A film legvége viszont tetszett: Van Damme meghal. Ritkán hal meg a filmvásznon, de ehhez a filmhez ilyen befejezés illett. Még elronthatták volna azzal, hogy túl giccsesen ábrázolják, de nem. Két golyó elrepül, majd a felesége a kislányával virágot visz a sírra. Ennyi. És még szerencsére az sem derül ki, hogy mégis az övé a gyerek. Ezért abszolút jó pont a készítőknek.
A Bosszú mindhalálig Van Damme jobb videós munkái közé tartozik. Ez is simán B film, de Van Damme meglepő módon kiválóan játszik benne, és több más különlegesség miatt is érdemes megnézni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://santinofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr951937757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maci-laci 2010.06.02. 16:43:54

Engem ez a film meglepett, de nagyon.. Van Damme önmagához képest szinte Oszkárt érdemlő alakítást nyújtott szerintem! Régi kedvencemre végre ismét büszke lehetek! A JCVD-t még nem láttam, de pótolom! :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.06.02. 20:43:53

Abban talán még jobbat alakít ;)

Maci-laci 2010.06.04. 22:10:06

@Santino89: Komolyan? Akkor kötelező mindenképp, köszi! :)
süti beállítások módosítása